10 syytä miksi jokaisen tulisi harrastaa veneilyä Suomessa

VeneilyäSuomi on yhä suositumpi matkakohde ulkomaalaisille turisteille, mutta myös kotimaan matkailu on kasvussa. Suomen luonto on henkeäsalpaavan kaunis ja jokaisen tulisi kokea veneily Suomessa. Kerromme tässä miksi myös sinun kannattaa kokeilla veneilyä Suomessa.

Tule mukaan seikkailuun

Et voi koskaan tietää mitä kohtaat suomalaisella veneilylomalla. Yhtenä päivänä purjehditte yksinäisten kallioiden välissä ja seuraavana päivänä syötte pannukakkuja satamakahvilassa tai katselette esitystä viikinkitaistelusta. Melkein mitä tahansa voi tapahtua, kun veneilet Suomen vesissä.

Tutustu yhteen maailman suurimmista saaristosta

Erityinen suosikkikohde on Turun saaristo, joka ulottuu pitkin Lounais-Suomen rannikkoa. Se on yksi maailman suurimmista saaristosta, jolla on yli 20 000 yksittäistä saarta ja lisää löydetään koko ajan. Siellä on melkeinpä suurin määrä saaria, joita missään yhden matkan aikana voisit nähdä.

Purjehdi yhdellä Euroopan suurimmista järvistä

Jos taas veneilet sisämaassa, kannattaa kohteeksi ottaa Saimaan järvi, joka on Euroopan neljänneksi suurin ja Euroopan unionin toiseksi suurin järvi. Saimaa-järven koko saa sinut hämmentymään, kun sen sekoittaa melkein valtamereen.

Purjehtimalla järvellä ja sen ympäristössä voit tutustua paikalliseen karjalaiseen kulttuuriin ja jos olet onnekas, saatat jopa nähdä harvinaisen saimaannorpan.

Yövy yksityisellä saarella

Yksityisellä saarella oleskelu on upea kokemus, se on uskomattoman suosittu kesäharrastus Suomessa. Suomen etelä- ja länsirannikoilla sijaitsevilla saarilla on tuhansia kesämökkejä, joita voit vuokrata.

Kaikilla niistä on omat satamansa, joten voit kiertää niitä veneesi kanssa, pysähtyä merenrantakaupunkien rantaan tai käydä kylässä naapureilla.

Löydä hylättyjä sotilastukikohtia

Suomen saaristosta on tullut yhä suositumpi kohde myös kaupunkimatkailijoiden keskuudessa, jotka haluavat vierailla hylätyissä kylmän sodan aikaisissa sotilastukikohdissa. Jotkut näistä saaren tukikohdista on sittemmin muutettu turistikohteiksi omilla vieraslaitureilla ja palveluilla. Mutta toiset ovat edelleen täysin hylättyjä ja autioita.

Surffaus Itämeren aalloilla

Surffaajat, jotka etsivät uutta, haluavat vuokrata laudan ja märkäpuvun ja kokeilla Itämeren aaltoja. Vaikka et ole koskaan surffannut aikaisemmin, se voi olla aluksi haastavaa, mutta silti hauskaa.

Itämeri on paljon kylmempi kuin tunnetuimmat surffauspaikat, minkä vuoksi tarvitset eristetyn märkäpuvun. Itämeren voimakkaat tuulet luovat aaltoja, jotka varmasti tyydyttävät kaikki surffaajat.

Koe erämaaelämää

Veneily Suomessa ei ole luksusta hakevalle matkailijalle, mutta heille, jotka rakastavat yksinkertaista, maalaismaista asumista, se on täydellinen. Voit kalastaa ja valmistaa pyydystämäsi saaliin nuotiossa (useimmissa saariston saarissa on oma grillipöytä), leiriytyä mihin tahansa ja rentoutua rauhallisessa luontoympäristössä.

Nauti upeista maisemista

Suomen maisemia, niin sisämaassa kuin rannikollakin, et löydä missään, eikä ole parempaa tapaa nähdä sitä kuin veneeltä. Voit purjehtia syrjäisillä saarilla, joihin turistit eivät yleensä mene, tai vierailla historiallisilla paikoilla, kuten esimerkiksi Olavinlinnan linnassa.

Näe koko maa veneestä käsin

Koska lähes 25 prosenttia maasta on veden peitossa ja rantaviivaa on yli 3000 kilometriä ,on jopa hankalaa löytää paikkoja, jossa veneily olisi mahdotonta.

Veneily on hieno tapa kiertää kaupunkeja, kansallispuistoja ja kesäfestivaaleja, koska suurimmalla osalla niistä on oma vierassatama. Veneellä matkustamisen etuina on, että sinun ei tarvitse odottaa jonoissa, kohdata matkustusviiveitä tai pysyä vain teillä.

Vapaudentunne

Mistä syystä haluatkin mennä veneilemään Suomessa, se antaa sinulle upean vapauden tunteen. Veneellä voit matkustaa käytännössä minne tahansa Suomessa ja viettää päiväsi tekemällä mitä haluat.

Voit leiriytyä, tehdä ruokaa tai mennä minne tahansa maassa, kunhan et häiritse luonnonmaisemaa tai hyökkää yksityisille alueille. Jos rauhallisuus ja henkilökohtainen vapaus ovat sitä, mitä haluat unelmalomallasi, niin Suomessa veneilyn tulisi ehdottomasti kuulua listalle.