Uncategorized

Fabbirca Italiana Autombil Torino eli Fiat voi olla tunnettu pienistä autoistaan, mutta se on todellinen teollisuuden jättiläinen. Tuotannolla ja yhteistyökumppanuuksilla ympäri maailmaa, Fiat on markkinajohtaja Italiassa ja Brasiliassa, ja se on 7. maailman suurin autojen valmistaja.
Mutta kuinka siitä tuli jättiläinen, mistä se on? Tarkastelemme suuren historian omaavaa pientä automerkkiä.

Milloin Fiat aloitti autojen valmistuksen?

Giovanni Angelli ja sijoittajaryhmä perustivat Fiatin vuonna 1899 Torinossa. Ensimmäinen Fiat oli3 ½ CV. Muihin varhaisiin suosittuihin Fiateihin kuuluivat kevyet hyötyajoneuvot ja taksit.

Vuonna 1902 Fiat 24 hv -malli voitti Sassi-Supergan ylämäkiajokilpailun ja ei mennyt kauan ennen kuin Fiat avasi Fiat Automobile Company -yrityksen Yhdysvalloissa. Yhtiö laajeni entisestään venemoottoreihin, hyötyajoneuvoihin, kuorma-autoihin ja raitiovaunuihin.

Ennen sodan puhkeamista Fiat voitti useita kansainvälisiä kilpailuja ja ensimmäinen pieni henkilöauto, Fiat Zero, luotiin.
Mitä Fiatille tapahtui ensimmäisen maailmansodan aikana?

Ensimmäisen maailmansodan aikana Fiat auttoi liittolaisia luomalla aseita, lentokoneita ja ajoneuvoja. Mielenkiintoisempi Fiatin asiakas oli Ison-Britannian postilaitos, joka käytti Fiatin ainutlaatuista 1F-pakettiautomallia. Sen lujempaa kaksosta, 2F, käytettiin laajasti materiaalien ja miesten kuljettamiseen sodan aikana.

Fiat sulki tehtaansa Yhdysvalloissa vuonna 1917, pian sen jälkeen kun Yhdysvallat liittyi ensimmäiseen maailmansotaan. He palasivat takaisin Yhdysvaltoihin vasta 1950-luvulla.

Mitä Fiatille tapahtui ensimmäisen maailmansodan jälkeen?

Sodan jälkeen iski kriisi ja Fiat pidettiin hetken Italian sosialistisen puolueen työntekijöiden hallussa. Kriisi ei kestänyt kauan, ja vuoteen 1923 mennessä Fiat oli palannut autojen valmistamiseen ja osoitti kasvun merkkejä, tarkoituksena oli luoda teollista massatuotantoa autojen kustannusten alentamiseksi.

Vuoteen 1925 mennessä Fiat hallitsi 87 prosenttia Italian automarkkinoista. Samoihin aikoihin suunniteltiin ensimmäinen Fiat-kuorma-auto dieselmoottorilla.

Mitä tapahtui toisen maailmansodan aikana?

Sodan aikana kaikkien autojen tuotanto lopetettiin. Fiat keskittyi sotatoimiin valmistaakseen kaupallisia- ja sotilasajoneuvoja. He myös tuottivat aseita ja koneita. Sodan aikana monet Fiat-tehtaat tuhoutuivat.

Fiat ja toisen maailmansodan jälkeinen aika

Tuotettiin kaksi uutta autoa, 500 ja 1400, sekä aloitettiin lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmien asennus autoihin. Fiat omistautui myös meri- ja lentokoneiden moottoreiden tutkimukselle. Tämä kannatti ja vuonna 1951 syntyi lentokone G830.

Henkilöautoissa otettiin käyttöön takaveto ja dieselmoottorit, ja Fiat korvasi lopulta 600 Topolinon 600-malliin. Tätä mallia myytiin yli miljoona kappaletta.

Italiassa koettiin talouden nousukausi, 1960-luvun puoliväliin mennessä autojen omistus Italiassa oli noussut yhdestä 96: sta 1: een 28. Valmistautuakseen hyödyntämään tätä, Fiat perusti useita tehtaita Etelä-Italiaan.

1960-luvulla tuotanto kasvoi nelinkertaiseksi ja Fiat tuplasi työntekijöidensä määrän. Yrityksen painopiste on innovoinnissa ja prosessin automatisoinnin parantamisessa.

Ensimmäinen auto, joka tuotettiin näiden vuosien aikana, oli 850. Malli 127 seurasi pian sen jälkeen ja oli ensimmäinen Fiat, jolla oli etuveto.
1980-luvun ja 90-luvun välisenä aikana Fiat osti Lancian, Ferrarin, Alfa Romeon ja Maseratin. Heistä tuli pian Fiat Auto S.p.A.
1980-luvun alussa Fiat Panda ja Uno lanseerattiin. Tämän mukana tuli elektroniikan täydellinen päivitys. Vuonna 1989 TheTipo julkaistiin ja nimettiin Vuoden autoksi.

Seuraavaksi tuli Punto ja Bravo / Brava (vuoden auto 1996).

90-luku toi kuitenkin kriisin myös Fiatille, tällä kertaa se oli markkinakilpailu. Kriisin ratkaisemiseksi Fiat keskittyi kansainvälisille markkinoille, se tuli kansainvälisesti tunnetuksi kohtuuhintaisten ajoneuvojen valmistajana. Nykyään yli 60% Fiatin myynnistä tapahtuu Italian ulkopuolella.

Milloin Fiat Chrysler Automobiles perustettiin?

Fiat Chrysler Automobiles perustettiin vuonna 2014, kun Fiat S.p.A sulautui uudeksi holdingyhtiöksi. He toimivat tällä hetkellä kahden tärkeimmän tytäryhtiön, FCA Italy ja FCA US, entisen Chrysler LLC: n kautta.

FCA: n alla ovat tuotemerkit Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Maserati, Jeep ja Ram. Se omisti aikaisemmin Ferrarin, mutta tuotemerkki itsenäistyi tämän vuoden tammikuussa (2016).

Ja se vie meidät nykypäivään. Fiat-autot ovat edelleen yleinen nähtävyys ympäri Eurooppaa, ja FCA on tällä hetkellä maailman seitsemänneksi suurin autovalmistaja.

You Want To Have Your Favorite Car?

We have a big list of modern & classic cars in both used and new categories.