Veneily ja ympäristö

Suomen saaristot ja tuhannet järvet ovat ihanteellisia veneilyyn. Veneharrastus onkin suosittua pohjoismassa ja erityisesti Suomessa. Kukapa ei tykkäisi kesällä käydä veneellä järvellä tai merellä kalastamassa, uimassa ja muuten vaan nauttimassa Suomen kauniista luonnosta.

Veneilyssä on paljon hauskaa: nuorten hinaaminen banaaniputkella, vesihiihto ja surffaaminen, kajakointi koskilla, purjeveneen kärjistäminen tuuleen, sukeltaminen tummansiniseen veteen keskellä järveä, kalastelu tai vain keinuminen ankkurissa tasaiseen tahtiin, samalla lukien hyvää kirjaa tai aikakausilehteä.

Veneilyä voi harrastaa Suomessa helposti, sinun ei tarvitse edes omistaa omaa venettäsi, sillä voit käyttää julkista vesiliikennettä, esimerkiksi saariston välisiä veneitä, hupiveneitä jne.

Mikäli veneily kiinnostaa, mutta rahaa ei omaan veneeseen ole, voit myös vuokrata omalle kukkarolle sopivan hintatason mukaisen veneen. Lisäksi monet kunnat ja yksityiset yrittäjät tarjoavat privaatteja venekuljetuksia ja –retkiä.

Veneen ostamiseen suurin osa ihmisistä tarvitsee jonkin suuruisen lainan, sillä kyseessä on melko kallis harrastus veneen koosta toki riippuen. Millään kulutusluotolla tai pikavipillä ei hankintaa kannata kuitenkaan rahoittaa, vaan kannattaa hakea pankista kunnollinen venelaina edullisemmalla korolla.

Meriturvallisuus

Veneilyssä on tärkeää pitää huolta turvallisuudesta. Veneilijän tärkein väline onkin terve järki. Onnettomuudet tapahtuvat yleensä yllättäen ja veneilijöiden tulee olla varautuneita mihin tahansa, joten suunnittele veneilymatka huolellisesti etukäteen. Jos jotain tapahtuu veneilyn aikana, apu ei ehkä tavoita sinua heti.

Muista käyttää aina pelastusliivejä ja varmista, että puhelimesi akku on ladattu. Älä veneile päihtyneenä. Jos olet hätätilanteessa, voit soittaa hätäpuhelun joko merenkulkupalvelulle +358 249 1000 tai kansalliseen hätänumeroon 112.

Valitse vaatteesi säästä ja veneen tyypistä riippuen. Jos veneessä ei ole hyttiä, varmista, että sinulla on riittävästi lämpimiä vaatteita. Kesälläkin sää voi olla melko kylmää avomerellä.

Jos olet veneilemässä omalla veneelläsi, tutustu ympäröiviin vesialueisiin, palvelusatamiin ja luontosatamiin ennen veneilymatkaa.
Muista tarkistaa sää (www.ilmatieteenlaitos.fi) ja varmistaa, että veneesi sopii vesialueelle, jolla aiot veneillä. Sää merialueilla tai suurilla avoimilla järvillä voi muuttua nopeasti, joten veneesi tulisi olla merikelpoinen. Pienemmät vesialueet, joilla on suojaava saari, sopivat pienemmille veneille, kajakeille ja kanooteille.

Tarkista myös merisää.

Veneily ja ympäristö

Veneilyharrastus on hienoa ja jokaisen veneilijän tulee pitää huolta herkästi haavoittuvasta saaristo- ja järviluonnosta. Huviveneilyn haittavaikutukset ympäristölle ovat pieniä, jos vertaa kaupalliseen veneilyyn mutta veneilijöiden tekemät valinnat ympäristön suojaamiseksi ovat siltikin tärkeitä.

Suomen ainutlaatuiset järvet ja saaristot ovat säilyttämisen arvoisia tuleville sukupolville. Jokaisella veneilijällä on vastuu ympäristön pitämisestä puhtaana ja veneilyssä noudatetaan samaa periaatetta kuin muissakin ulkoilma-aktiviteeteissa: älä jätä jälkiä vierailustasi. Huomaa, että veneily saattaa olla kielletty tietyillä vesialueilla tai olla luvattu vain tietyille rannoille tiettyinä vuodenaikoina.

Tämä voi johtua esimerkiksi pesivien lintujen suojelusta. Muista pysyä vähintään 50m päässä yksityisistä mökeistä, antaen näin mökkeilijöille rauhaa ja yksityisyyttä.

Jos sinulla on oma vene septissäiliöllä, älä tyhjennä käymäläjätteitä vesistöihin. Jätesäiliöt on tyhjennettävä jätevesien poistoasemilla. Katso jätevesipumppuasemien sijainnit kartalta. On sanomattakin selvää, ettei mitään roskia saa heittää vesiin.

Loppusanat – halvin laina venehankinnassa kannattaa

Veneily on aina ollut seikkailua: ensimmäisistä merimiehistä, jotka purjehtivat etsimään uusia maailmoja, kaupallisiin kalastajiin ja kauppiasmerenkulkijoihin. Merimiehet, jotka avasivat maailmankaupan reittejä, kapteenit ja miehistö, jotka taistelivat maailman suurissa meritaisteluissa, ja koivunkuori- kanoottimiehet, he olivat kaikki seikkailijoita. Edessäsi on aina tuntematon – seikkailu odottaa.

Sinun ei tarvitse omistaa venettä ollaksesi veneilijä. Voit vuokrata veneen viikoksi tai vuokrata tunniksi, päiväksi tai kuukaudeksi, oman mielesi mukaan. Voit olla miehistönä tai veneen omistaja.

Voit olla kumppanina veneiden omistajien kanssa, jotka haluavat sinun jakavan vain kulut. Jos jopa nämä sitoumukset ovat enemmän kuin haluat, voit hypätä suunnitellulle valmiille veneretkelle, ilmoittautua opastetulle kajakkimatkalle, nousta kalastusjuhlan veneelle tai liittyä ryhmäretkelle. Veneilyä on niin monenlaista, että valitse vain mieleisesi ja tule mukaan vesille!

Mikäli otat lainarahaa veneen hankintaa varten, muista vertailla lainat ja valita halvin.